Vista? Uhh or ohhh! Day 1

Door MetaFrame op zondag 13 juli 2008 14:58 - Reacties (33)
Categorie: Tech, Views: 9.459

Nadat mijn Windows XP er weer eens mee ophield wilde ik mij wel eens wagen aan Vista. Uiteraard heb ik alle negatieve verhalen er omheen al gehoord en toch wilde ik het zelf eens proberen.

De installatie
De installatie zelf valt weinig over te vertellen, vergelijkbaar met Windows XP. DVDtje booten, installatie procedure doorlopen en wachten maar. En wachten maar en wachten maar. Dat was het eerste wat me echt opviel, de installatie procedure duurde lang. Dat terwijl ik niet een echt een trage PC heb. Nu hoor je wel veel dat het systeem dat bestandsbewerkingen uitvoert een stukje trager is, dit lijkt te worden bevestigd door de trage installatie.

First boot
Wat valt op bij de eerste keer opstarten? Geen mooi Windows logo maar het standaard afgezaagde laad balkje, ach ja zo vaak zul je die toch niet zien.
Het starten zelf duurt ook langer dan bij XP maar ook dat was te verwachten.
Voor de rest is het eigenlijk grotendeels gelijk aan dat van XP, gebruiker aanmaken en gaan met die banaan.... Of toch niet?

Nee, al hoewel er standaard erg veel drivers al wel herkend werden moesten mijn Onboard NIC (attansic L1 1Gbit), Geluidskaart (Razer Barracuda) handmatig worden ge´nstalleerd. Nu had ik het van die geluidskaart wel verwacht, die is vrij exotisch maar die NIC had toch eigenlijk wel out of the box moeten werken. Gelukkig had ik de Asus CD nog met Vista drivers dus ook dat probleem was vrij snel opgelost.

Dan maar eens Windows Update draaien> Meteen alle updates gedownload en geinstalleerd. Wederom bekroop mij een gevoel dat alles een stukje trager en logger aanvoelde, echt soepel liep het niet. En na het herstarten van mn PC liep deze zelfs vast bij het starten van Vista. Na een reboot werkte het wel weer goed.

Ik ga nu Vista een weekje testen, mijn bevindingen zal ik dan ook hier posten.
Vooralsnog ben ik er niet ontevreden over maar ook niet tevreden.

Volgende: Toch maar eens beginnen 07-'08 Toch maar eens beginnen

Reacties


Door Tweakers user letatcest, zondag 13 juli 2008 15:04

lol, ubuntuinstall op vrij snelle compu, getimed vanaf CD in laatje stoppen: 11 minuten en dan werkend systeem hebben (overigens, zonder partititioneren en zo, gewoon: hup hele schijf gebruiken, met partitities maken zal het wel langer duren)

maar eh.. tja, niet alle games draaien dan soepel he ;)

Door Tweakers user MetaFrame, zondag 13 juli 2008 15:08

True true, op dit moment is mijn grootste frustratie ook dat Vista gewoon traag aanvoelt met een aantal dingen. Ben me maar eens aan het inlezen welke tweaks hiervoor goed zijn :)

Door Tweakers user Simon Verhoeven, zondag 13 juli 2008 15:12

Dat de installatie traag verliep klopt, maar voor de rest gaat het bij mij eigenlijk allemaal vlotjes. Op tweakhound staan wel een deel tweaks die ik ook eens kan uitvoeren.
Dat is misschien de moeite waard?
Was je computer eigenlijk aangesloten op het internet of niet tijdens de installatie? Want ik zou verwachten dat toch minstens de nic driver zou gevonden worden.

Door Tweakers user MetaFrame, zondag 13 juli 2008 15:19

De pc was verbonden met Internet, maar helaas geen verbinding. Wat trouwens ook moeilijk word nu ik er over nadenk, aangezien windows de driver niet standaard aan boord heeft kan hij ook tijdens installatie geen verbinding met het internet maken :+

Door Tweakers user PauseBreak, zondag 13 juli 2008 15:22

Mja, dat traag aanvoelen zul je nog wel even houden denk ik zo. Ik draai nu al meer dan 1,5 jaar Vista en de eerste 2, 3 weken was het gewoon een traag OS, zal wel te maken hebben met het indexeren van alle bestanden e.d. en aangezien ik vanaf XP kwam en alleen de XP partitie leeg was gemaakt, had Vista nogal wat te indexeren.
Wat me opvalt is wel dat het een fijner os is om mee te werken, zodra je er eenmaal handig mee bent geworden. Het werkt bij mij toch net iets sneller, iets fijner, iets gelikter dan XP. Dat alles nu makkelijker te schedulen is, vind ik echt wel een pluspunt. Gewoon op vaste dagen alle schijven laten defragmenteren met eigenlijk maar 1 muisklik enzovoorts, dat is gewoon erg fijn.

Door Tweakers user Rafe, zondag 13 juli 2008 16:04

De installatie zelf valt weinig over te vertellen, vergelijkbaar met Windows XP.
Hmm, ben ik het niet helemaal mee eens. 't Is niet meer text-based, wel een stuk gebruikersvriendelijker en je kan nu een usb-stick kan gebruiken voor bijvoorbeeld raid-drivers. Imho toch wel een vooruitgang :)

Door Lothlorien67, zondag 13 juli 2008 16:16

Bij mijn vriendin thuis hebben ze ook een nieuwe computer met vista gekocht. Mooi ding, maar ze zijn er al 2 keer mee terug geweest. De eerste keer weet ik niet wat het probleem was, maar de 2e keer was duidelijk vista gerelateerd.... De driver van het DVD station werd ineens niet meer herkend. (zomaar ineens).
Helaas: geen installatie cd; geen cd met losse drivers; en op internet heb ik de juiste driver nog niet gevonden.

Verder moet ik zeggen dat het nog wel een aardig systeem is , toen mijn vriendin een halfjaar geleden een vista-laptop kocht voelde deze ook traag aan. Maar met deze nieuwe machine is dat allemaal verholpen. Niet dat ik nu ook wil overstappen, maar ik moet zeggen dat ik steeds een beetje positiever tegenover het systeem ga staan.

Door Tweakers user [eNeRGy], zondag 13 juli 2008 16:20

Wat is de definitie van een trage installatie?

Bij mij duurde het 30 minuten voor een Ultimate installatie, dat vindt ik niet echt traag.
Als ik Fedora wil installeren ben ik meestal uren zoet voordat alle packages erop staan.

Door Tweakers user switchboy, zondag 13 juli 2008 16:22

@Lothlorien67

Dit heb ik ook wel eens gehad. Op 2 PC's. Had te maken met deamon-tools toen. Even die drives op 0 zetten. En de driver van de DVD speler weggooien en opnieuw laten zoeken. Hierna werkte het weer als een zonnetje. Ook met deamontools aan.

Door Tweakers user Thijs_O, zondag 13 juli 2008 16:30

Je zei dat je een wel snel systeem hebt, ik heb even je profiel gecheckt, en voor de andere mensen: 2GB ram, 8800GTS en E6750. En ja, dan kan ik me wel vinden in je mening dat 't een snel systeem is want dat is het ook. De logheid kan dan ook gewoon komen omdat je van XP komt en moet wennen, of misschien toch net te weinig RAM (hoewel dat eigenlijk niet zou mogen).

Ik had met mijn oude systeem (1GB ram, X2 4200+, 7600GT) dualboot met XP voor games en Vista voor de rest. En ja, ik vond Vista t.o.v. XP ook wat lomper in het begin, maar dat had imo ook met gewenning te maken. Echter ik heb nu net een nieuw systeem (4GB ram, Q6600, HD4850) met Vista 64-bit en afgezien van de 64-bit perikelen vind ik dat Vista nu gewoon nog veel soepeler loopt t.o.v. het vorige systeem.

Ik vind het zeker niet traag of log, hoewel ik gok dat die 4gb ram daar een flinke rol in speelt. Zo gebruikt mijn systeem op dit moment 2.1gb geheugen terwijl ik 'n rits programma's open heb en een game op de achtergrond draai (Medieval 2). Overigens is dat met Superfetch aan waarbij Vista een aantal programma's al in het geheugen heeft geladen 'just in case' ik die opstart.

Qua interface, tenslotte, vind ik Vista veel prettiger. Ik prefereer toetsenbord boven muis in gebruik en ik kan nu gewoon op de Windows-toets drukken, (een gedeelte van) de naam van een programma intypen waarna Vista 'zoekt' binnen alle geinstalleerde programma's en waarna ik met enter het programma kan starten. Zo kan ik in enkele seconden 'n programma opstarten zonder gebruik van m'n muis. Zodoende zijn shortcuts e.d. ook compleet overbodig. :)

Door Tweakers user visuaguy, zondag 13 juli 2008 17:12

klinkt als spotlight...
ik heb vista sinds de release op verschillende computers geprobeert, en ik moet zeggen dat ondanks de handigheidjes die er in zitten ik nog nooit een ssteem heb gezien dat zo willekeurig traag werkt. Identieke taken weken af en toe snel, af en toe na enkele seconden pas. schijnbaar is de computer ergens mee bezig, maar dat ergens is nergens zichtbaar.

Door Tweakers user Luuk1983, zondag 13 juli 2008 17:43

Het belangrijkste: SP1 installeren!
Vervolgens de standaard defrag uitschakelen die dagelijks gescheduled staat.

Overigens zal in het begin Vista wat trage aanvoelen door het indexeren van de harddisk en het opbouwen van een profiel voor de superfetcher. Als dat eenmaal achter de rug is gaat alles een stuk sneller. Ik vind dankzij de soepele animaties (als alles dus eenmaal loopt) juist dat Vista er veel vloeiende en resposive uitziet tov XP, maar dat is uiteraard een gevoel.

Ik ben blij dat je zelf gaat uitvinden hoe alles loopt en dat je je niet blind staart op de standaard negatieve berichten van Vista, zoals het langzaam kopieren en slechte prestatie in games. Dat is namelijk al lang niet meer zo.

Overigens vind ik het wel vreemd dat je NIC niet herkend werd? Bijna alle ASUS moederborden gebruiken die chip, zo ook mijn P5B-E, maar die wordt eigenlijk altijd herkend.

Door Tweakers user MetaFrame, zondag 13 juli 2008 20:12

Sp1 is direct na het installeren ge´nstalleerd dmv auto update.
* MetaFrame bezig met wennen is

Door Tweakers user dangerpaki, zondag 13 juli 2008 21:34

een woord: VLITE

alles eraf gooien wat je toch niet gaat gebruiken. en dan de rest op laten wat je wel gaat gebruiken.

Door Tweakers user SanderTje!, zondag 13 juli 2008 23:41

Goed dat ik je blog lees. Voor mij een reden om nog lekker lang bij XP te blijven totdat MS netjes een modulair OS heeft ontworpen.

Keep postin' ;)

Door Tweakers user bonus, maandag 14 juli 2008 07:50

Tijd je Vista gedraaid, was best okay. Voelt idd erg log aan, lijkt soms in slow-mo te werken en dat met een E8400 met 4 Gb erin. Bij normaal gebruik, internet e.d. gaat alles best okay, maar toen ik GRID installeerde was het afgelopen. Steeds problemen ondanks patchen van het spel. Andere spellen liepen eigenlijk best okay b.v. UT3 maar net GRID niet. Dus voor de gein XP er weer op en ja hoor lopen als een speer.
Andere spellen lijken ineens ook een stuk vlotter te lopen, meer detail / schaduw enz.
Dus ook al heb ik dan misschien geen DX.10 dan toch blijf ik op XP zitten. De meerwaarde van DX10 heb ik nog niet ontdekt bij het gamen...

Zo ik nu lijkt denk ik de hele Vista hype over te slaan en af te wachten wat de opvolger gaat doen. Zolang XP nog goed ondersteunt wordt zie ik de meerwaarde niet van Vista en dus ga ik zo door...

Door Danielle, maandag 14 juli 2008 09:15

Ik was ook met Vista begonnen, nadat XP kuren begon te vertonen. Maar de Vista installatie herkende mijn SATA schijf helemaal niet. Daar echt een middag mee bezig geweest, met de nieuwste drivers downloaden en die proberen te laden tijdens de installatie, maar nog niet de schijf zien. Toen uit frustratie Ubuntu cd erin, en wat denk je, ik hoef niets te laden, alles wordt herkend, en alles in half uurtje geinstalleerd. Zelfs het on board sound werkte, wat in Windows uit den boze was, ondanks de nieuwste drivers.
Hier mag MS echt een voorbeeld aan nemen.

Door Tweakers user RoeAntSte, maandag 14 juli 2008 09:41

Ik snap al dat negatieve over Vista niet zo goed. Het voelt in het begin misschien langzamer aan, maar als je er aan gewend ben (zoals Thijs_O zegt) werkt het lekker snel en ziet het er stukken beter uit.

Schakel de overbodige service'en uit, dat helpt ook wel.

Door Tweakers user Tjebakka, maandag 14 juli 2008 11:19

Ik gebruik Vista ook op m'n MacBook Pro, het werkt imho zeer goed! Nog niet 1 crash gehad :) Systeem wordt wel een stuk warmer en er wordt heel anders omgesprongen met memorymanagement, maar dit wordt allemaal prima ondervangen :)
Geen driverproblemen ed. gehad, maar Apple heeft dan ook prima drivers bijgeleverd.

Het voelt naar mijns inziens totaal niet log aan!

Door Tweakers user jorisw86, maandag 14 juli 2008 12:31

vista werkt idd met sommgie dingen iets slomer.

maar alle games werken perfect en ik speel bijna alles.
sommige games idd minder fps maar meer dan 10 is het niet meer.

elke driver en nieuwe ms patch gaat vista steeds beter draaien.

Door Tweakers user joopata, maandag 14 juli 2008 12:35

Ik draai Vista Premium NL vanaf de tijd dat het op de markt kwam. De eerste tijd had ik wel kleine driverproblemen maar dat werd redelijk snel opgelost.Met de Vista nieuw op de computer duurt het vooral in het begin allemaal wat langer en dat lijkt te wijten aan SuperFetch , dit laad veel gebruikte progs al voordat je het gebruikt . Na een korte tijd word het weer normaal en is werken met Vista een stuk prettiger dan XP.Nu toe aan de derde installatie op 2 desktops en nu de laptop, heel tevreden dus. SP1 is zeker aan te raden.

Door tsukasa-chan, maandag 14 juli 2008 15:29

Tot nu toe vind ik alles in vista gewoon onhandig op een paar dingetjes na.

1 software/games/hardware werken niet of amper. ( simpele games die zonder lag draaien op een p3 krijgen gewoon vreselijke lagg in vista), gebruikende een e6600, 2gb ram
2 traag en harddisk verziekend.
3 "zoeken" gaat snel, maar werkt niet..

het opstarten en aflsuiten gaat wel sneller bij mij tov xp
het geilte uiterlijk spreekt me wel.
de zoek functie in start is zeer handig.

Door Henk944, maandag 14 juli 2008 15:54

Vista een keer uitgeprobeerd op een kloon met courante onderdelen. Installatie duurt lang, de meest eenvoudige randapparatuur wordt niet herkend (DVD-speler, NIC 3Com XL - onvoorstelbaar!). In het begin wordt je overstelpt voor onzinnige vragen in tweevoud dus zet de UAC op uit. Hierna oogt Vista gelikt en loopt bij voldoende geheugen (512 Mb-1 Gb bij de start) soepel. Waar ik op afknapte was dat veel programma's van soms 1 jaar oud niet meer werkten zoals TMPG. Ook mijn Norton Firewall uit 2002 kon ik vergeten. Goed dit pakketje is wat ouder, maar de uitlevering van Vista met een trailversie voor 90 dagen voor Norton Antivirus, komt dubieus op me over. Of je als klant ziet te wachten op al die demo's, die er moelijk van af te krijgen zijn. Omdat ik geen zin had drie dagen te vogelen om 3/4 van mijn programma's in de lucht te krijgen en de rest af te schrijven heb ik dit project "on hold" gezet.

Op een seminar mee gemaakt dat de Vista Business van de operationeel manager verstek liet gaan.

Op de laptop Toshiba van mijn vriendin stortte Vista na drie keer proberen in. Zelfs systeemherstel mocht niet baten. Terugzetten op XP was ook geen genoegen. Alle drivers moesten van de site van Toshiba gehaald worden, die best redelijk is, alleen de zip-file van de videodriver Geforce M 7600 Go van NVidia was corrupt. Drivers van Nvidia zelf melden consequent dat hardware en software niet matchen. De standaard VGA-driver deed de oude tijden herleven dat Windows 3.1 zijn intrede deed (kent u die traag scrollende schermen nog?).
Een maand later, 20 drivers Nvidia verder en 10 leverancierscontact stond ik op het punt beroep te doen op de garantie en de laptop terug te geven. Als laatste disperate poging, een laptopdriver bij Gateway met een 7600 Go gedownload en de bestanden gemixt met de werkende bestanden uit de zip-file van Toshiba. Een paar keer mixen en schudden en het ding deed het weer.

Al met al ervaringen die mij hebben doen noodzaken, het nog maar even aan te kijken.

Door Tweakers user jporter, maandag 14 juli 2008 16:19

Grappig, ik las dit door en dacht bij alles, "huh, dat heb ik nou juist het omgekeerde" Alles waar jij zegt dat het trager gaat heb ik het gevoel dat het juist veel sneller en makkelijker gaat. Ik vraag me af wat voor pc specs je hebt, zou leuk zijn als je deze in de post zou verwerken! Dit was niet om te bashen ofzo hoor, ik ervaar het alleen anders dan jou en dat vond ik wel interessant.

Door Tweakers user jporter, maandag 14 juli 2008 16:24

@tsukasa-chan

1. Dan gebruik je heel erg oude hardware/software? want bij mij werkt op 4 verschillende computers alles en dit zijn allemaal zelf customized pc's. Verder heb ik op 5 verschillende laptops ook totaal geen last met de hardware. Hoe kan het toch dat andere mensen zoveel problemen hier mee hebben, ik draai ook nog eens x64 ipv. x86 en alles werkt perfect?!

2. In het begin van een installatie is het wat HD "verziekend" dit is echter de indexing service die je gewoon af kan zetten en superfetch, die cached je meest gebruikte dingen. Na een "tijdje" heb je hier geen last meer van.

3. Klopt, hier moeten ze heel snel wat aan gaan doen!

Door Tweakers user Robus, maandag 14 juli 2008 16:24

Sinds anderhalve week ook Vista Home Premium in huis, op een laptop. Veel updates binnen moeten halen, maar hij draait als een zonnetje! Moet nog wel mijn neiging onderdrukken om de look 'n feel op Windows Classic te zetten; wennen dus. Ik merk wel vaak HDD-activiteit en heb begrepen dat dit met de restore functie verband houdt. Tot nog toe geen problemen ondervonden met het spelen van games. Soms moet je kiezen om een programma op te starten als admin en vaak moet je (als admin) toestemming verlenen om een programma te runnen. Dat valt vast ergens te onderdrukken. Hier en daar moet ik dus nog wat tweaken maar 'so far' ik ben erg te spreken over Vista.

Het systeem heeft zich plug and play ook voorbeeldig gedragen. Behoorlijk moeiteloos heb ik Ún een draadloos en een thuisnetwerk kunnen installeren. Wellicht is dat ook een beetje de makke van Vista; er valt niet meer zoveel te tweaken als 'vroeger'. Mogelijk dat ik geluk heb en dat ik nog tegen de eerste problemen moet aanlopen. Houd me aanbevolen voor Vista optimalisatie mogelijkheden want ik geloof nog steeds in if in ain't broke, fix it ;-)

Door Dennis, dinsdag 15 juli 2008 10:05

Wel leuke deze posts,

Ik heb zelf helemaal niets met Vista, al was het de enige versie die ik ooit nieuw gekocht heb. eerst op een dikke pc, traaaag later op een gloedjenieuwe laptop zelfde verhaal.

als ik had geweten dat indexing of superfetch dit zouden veroorzaken had ik het misschien wat langer geprobeerd, al vind ik het nogal sneu als je een godsgruwelijke laptop koop je hem eigenlijk alleen in de kast wel zetten omdat hij zo traag is.

Maarja gekocht is gekocht, over een halfjaartje Vista nog maar eens proberen met alle updates :-)

Groetjes en testze

Dennis

Door Tweakers user In Search of Sunrise, dinsdag 15 juli 2008 10:42

Ik heb Vista Home Premium op mijn laptop en het werkt gewoon.
Zelfs Morrowind GotY met vele mods draait als een tierelier.
Wel heb ik een aantal dingen aangepast met Vispa, zoals UAC uitzetten.
Als je UAC uitzet scheelt dat al een hoop. Dan heb je geen gemekker meer over of je de actie wel zeker weet en dat het bepaalde acties blokkeert.
Opstarten valt wel mee. Misschien een paar seconden langer, maar valt wel te overbruggen.
Vista veroorzaakt geen wow effect, zoals ze dat in de reclame willen doen geloven. Maar het is ook weer geen ramp a la Windows ME.

Door tsukasa-chan, dinsdag 15 juli 2008 11:54

@jporter

hardware: e6600@3ghz, raptor 150gb system disk, toen der tijd 2gb ddr2-800 (ocz) 4-4-4-15 1t
xfx 8600gts, pre-oc'd versie
norton 2006 ofzo werkte niet, stepmania leek op het eerste gezicht zonder lagg te runnen, tijdens het spelen werkte dit nogal suicidal..

het indexen had ik toen ook uitgezet, scheelde wat maar niet genoeg.
ik had ook 9 hdd's die tamelijk heet werden van al dat gedoe, en mij zelf nog eens een x helemaal gek lieten worden van de herrie.

en jah: de zoek functie maakte mij echt verschrikkelijk geirriteerd.

Door DEBO Jurgen, dinsdag 15 juli 2008 12:26

Sinds dos is microsoft er nog steeds niet in geslaagd een deftig OS te maken. Vista deed voor mij de deur volledig dicht. Want blijkbaar is men totaal niet geinteresseerd in het maken van een vlug en degelijk OS. In Vista staat in de EULA de mogelijkheid om te downgraden naar XP Pro. Al mijn klanten raad ik dus aan om te downsizen bij de standaard geleverde XP Pro. Steeds doet Microsoft moeilijk, maar het staat in de EULA ! recht is recht. En wat mij betreft. Ik draai Linux Ubuntu hardy 64 bit, met de KVM die paravirtualisatie toelaat van de hardware. Ik gebruik hiervoor een processor met VT (Quad Core). Op een tweede harde schijf staat windows 2000 dat aangesproken wordt door KVM. En zo draai ik vlug en efficient niet alleen een veiliger en stabiel OS (Linux), maar kan ik eventueel ook die programma's draaien onder windows, dewelke moeilijk draaien onder de WINE van Linux. Dus voor mij, bye bye XP en Vista. Het bespaart me een hoop ellende, waaronder beveiligheidsproblemen.

Door Robin, vrijdag 18 juli 2008 14:33

Lijkt meer op een komisch verhaal van onkunde dan van gedegen kennis van zaken waarover de meeste mensen klagen.

Ikzelf gebruik vista nu reeds 2 jaar en moet zeggen dat ik na een aanloopperiode van 1 a 2 maanden niet meer terug zou willen naar XP. Ik moet wel heel eerlijk zeggen dat ik me erger aan de ondersteuning van de meeste leveranciers m.b.t. drivers e.d. voor specifieke hardware onder vista. Maar is dit een probleem van de OS ontwikkelaar of van de hardware leverancier?

Op laptops moet ik zeggen dat de battarij ten op zichte van XP toch zeker een 10% langer mee gaat. Performance wise kun je nu beter instellen hoeveel stroom de CPU e.d. moeten verstoken, mits ze speedstep ondersteunen of een ander energie besparend systeem.

Maar zoals voor alles geldt moet je gebruiken wat het best bij je past en inderdaad niet alle applicaties werken onder Vista. Echter is dit altijd een issue geweest bij de upgrade naar een nieuw OS. Neem de stap van DOS naar Windows 95, dit was ook een crime. Echter hebben we het allemaal overleefd en blijkt maar weer dat verandering altijd stuit op weerstand.

Door Tweakers user Ulx, vrijdag 18 juli 2008 15:00

Tot nu weinig issues op een X2 4200/2GB en Vista Ultimate SP1 machine. Inderdaad de bekende zaakjes met indexen en zo maar nou ook niet echt zo dramatisch. De UAC moet je niet uitzetten, maar gewoon een user maken met user rechten en daarmee werken. Als er dan meer rechten nodig zijn krijg ik een keurig wachtwoordvenster voor mijn neus van m'n admin account. Intiepen, enter en klaar. Zoals het hoort.
Verder moet je in de advanced opties van MSConfig even aangeven dat bij het booten al 2 processors/cores moeten worden gebruikt aangezien dat ook wat opstarttijd scheelt.

Door DEBO Jurgen, maandag 21 september 2009 14:25

Onkunde zou ik niet durven zeggen. Je kunt gewoon de OS van MS niet hackproof maken. Sommige services kun je gewoon niet uitzetten of het OS blokkeert. Natuurlijk zeggen bepaalde mensen dat je met registry tweaks de zaak zodanig kunt aanpassen dat je uiteindelijk een rocksolid besturingssysteem hebt. Wel meestal eindigt de rit in een BSOD. Het OS van Microsoft is van het begin nooit bedoeld geweest om multithread, multitask en multiuser te werken binnen een onveilige omgeving zoals netwerken. Unix systemen hebben vanaf dag ÚÚn reeds rekening gehouden met deze mogelijkheden. Vandaar dat de operatingsystemen die geleesd zijn om Unix (Solaris, xxxBSD, Linux, OSX, enz) een veel betere basis hebben om uiteindelijk robuust afgesteld te worden. Windows blijt een commercieel product en veel zaken worden in dat OS ge´ntroduceerd die niet zo 'proper' zijn. Kijk maar eens hoeveel keer het OS en zijn applicaties een communicatie naar buiten plegen. Zij het nu voor updates, hetzij voor het verifiŰren van licenties, hetzij om aan te geven dat een applicatie wordt ge´nstalleerd. Kijk maar eens naar de mediaplayer die het niet kan laten om informatie door te zenden naar Mama@HOME. Mensen vinden dat allemaal normaal. Ik niet. Ik vind dat inbreuk op de privacy en veiligheid van het netwerk. Meer, ik zou het zelfs bedrijfsspionage noemen.
Start je de PC op met een WIndows OS, dan zijn er soms tien applicaties die hun zegje naar buiten doen. En niet altijd kun je ze blokken op de firewall. Sommigen gebruiken port-redirecting,internet explorer enz. Het heeft gewoon geen aangezicht meer. Onlangs teste ik WIndows 7. Zelfs voor het ophalen van sommige icoontjes in het applicatiemenu naast de klok (bv na aansluiten van een USB harddisk) gaat WIndows 7 op ongeregelde tijdstippen informatie gaan opvragen bij microsoft. De service Microsoft Search Indexer
indexeert al Uw mp3, tags, zelfs als je die dienst uitschakelt (in Vista lukt dat zelfs niet eens, ghet systeem zegt dat het uit staat maar het blijft runnen). Dus om Micorosft te informeren welke muziek er op Uw PC staat. Binnen een paar jaren staat de politie aan je deur als je ergens een mp3 hebt gedownload. Waar gaan we naar toe ? Het operating systeem van Microsoft is niet alleen onveilig, het is een klikspaan ook. En diegene die het anders zegt, die werkt voor Microsoft of zit zeker geen twintig jaar in het vak als programmeur en systeembeheerder, hetgeen bij mij het geval is.

Reageren is niet meer mogelijk